A napelemes inverterek

Napelem rendszer invertere.

A napelemes rendszerek egyik alkotórésze az napelemes inverter, amit most jobban meg fogunk ismerni. Mik is azok a napelemes inverterek, miért van rájuk szükségünk egy napelemes rendszeren belül és milyen fajtái léteznek?

 

A napelemes inverterek

Mint azt a neve is mutatja, lényegében egy átalakítóról beszélünk. A napelem panelek egyenfeszültségű villamosenergiát állítanak elő, ennek a jele DC. A konnektorból üzemeltethető elektromos berendezéseket az AC jelű változó feszültségű villamosság működteti. A leggyakoribb kimenő jelalakja az 50 Hz-es frekvenciájú, 230V feszültségű szinusz hullám. Maga a napelemes inverterek az egyenfeszültségű villamosenergiát alakítja át váltó feszültségű villamossággá. A hétköznapokban többféle inverterrel is találkozhatunk, most szigorúan csak a napelemes rendszerekhez alkalmazott napelemes inverterekkel fogunk foglalkozni. Napelemes rendszerek esetében háromféle inverterrel találkozhatunk:

 

Hálózatra kapcsolt napelemes inverterek

Ezek a hálózatra visszatápláló napelemes inverterek a napelem által előállított egyenáramot váltóárammá alakítják át. Maguk a napelemek egy saját jelgörbével rendelkeznek szintúgy, mint egy napelemes rendszeren belül sorba kapcsolt napelemek. Ez a görbe a napelem, napelemek különböző környezeti viszonyok esetén a napelem, napelemek viselkedését ábrázolja. A napelemes inverterek napelem oldalán egy vagy több MPPT áramkört találhatunk, ezt maximális munkapont keresőnek nevezik. Az MPPT a napelemek jelgörbéjén

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszer működése.

Hálózatra visszatápláló napelemes rendszer.

mindig az adott környezeti viszonyok közti legoptimálisabb pontot keresi, így maximalizálva a napelemekből kinyert energiát. Ritkább esetekben találkozhatunk két MPPT áramkörrel rendelkező napelemes inverterrel, erre olyan esetekben van szükség, ha a napelemes rendszerünk többféle napelem panelból áll, vagy a napelem panelek nem egy fele néznek. A napelemes inverterek a bemeneti oldalukon áramerősséget, az ellenállást és a feszültséget egyaránt mérik, ennek köszönhetően adatokat kaphatunk a rendszer működéséről és az esetlegesen felmerülő hibákról is. A kimeneti oldalon is sok mindent mérnek a napelemes inverterek és több védelemmel is el vannak látva, melyek védik magát a napelemes invertert, a villamos hálózatot és az esetlegesen azon dolgozó munkásokat. Ezek a napelemes inverterek azonnal leállnak bármilyen a villamos hálózaton belül fellépő zavar vagy hiba esetén. Ez egy kötelező védelem. Ezek a rendszerek az energiaellátás biztonságát nem képesek javítani, mivel ha az áram elmegy maga a napelemes rendszer is leáll. Egy, kettő és három fázisra visszatápláló napelemes inverterek vannak, egyértelműen az adott hálózatnak is ugyan annyi fázisszámmal kell rendelkeznie. Még olyan típusú napelem inverterek is léteznek melyekben nincs transzformátor. Ezen napelemes inverterek előnyei hogy olcsóbbak, könnyebbek, ellenben a kimeneti oldalt és a napelemet csupán a félvezetők választják el egymástól, ez közel sem annyira biztos, mint egy galvanikus elválasztás.

Legnépszerűbb hálózatra visszatáplálós napelemes inverterek közé a német gyártmányú SMA inverterek és az osztrák gyártmányú Fronius. az említett hálózatra visszatáplálós napelemes inverterek világmárkák, ezeknek az invertereknek a használata javasolt mivel a minőségük, technikai megoldásaik, garanciális feltételeik mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Amennyiben bővebb információt szeretne a hálózatra visszatáplálós napelemes inverterekről keressen fel minket, szívesen állunk rendelkezésére.

 

Szigetüzemű napelemes inverterek

A szigetüzemű napelemes invertereknél a típusválaszték igen széles, rendszerint akkumulátorok feszültségét alakítják ki. Fontos megemlíteni, hogy az olcsóbb szigetüzemű napelemes inverterekkel vigyázni kell, mivel nem szinuszos a kimenetük. Ezeket módosított szinusz jelű invertereknek nevezik. Problémát akkor okoznak, ha induktív fogyasztókat működtetünk róluk, melyekben tekercs van (például egy szivattyú), mert azt könnyen tönkretehetik.
Örök igazság hogy az a pár ezer forint, amit például egy napelemes inverteren megspórolunk nem mindig válik megtakarítássá. Legnagyobb része a szigetüzemű napelemes invertereknek rendelkezik a szükséges védelemmel. Ezek közül nagyon fontos a mély-kisütés elleni védelem mivel az napelemes akkumulátort ez védi meg a túlzott kisüléstől, ami csökkenti a napelemes akkumulátor élettartamát, de akár tönkre is teheti azt. Olyan napelemes invertert nem szabad megvásárolni, amelyik a kimeneti oldalon nem rendelkezik rövidzárlat elleni és túlterhelés elleni védelemmel! Mindig meg kell nézni, hogy melyik napelemes inverter a legalkalmasabb árban és tudásban az adott felhasználásra. Ezen döntés meghozásában örömmel nyújtunk segítséget, keressen minket szigetüzemű napelemes rendszerek ügyében, mi szívesen állunk rendelkezésére.

A képen a szigetüzemű napelemes rendszer működésének illusztrációja tekinthető meg.

Szigetüzemű napelemes rendszer rajza.

A bevált és évtizedek alatt bizonyított szigetüzemű napelemes inverterek világmárkája, szintén az SMA cég szigetüzemű napelemes inverterei, és a Fronius osztrák cég szigetüzemű napelemes inverterei.

 

Hibrid napelemes inverterek

A hibrid inverterrel ellátott napelemes rendszer működése.

Hibrid napelemes rendszer.

Ezek a napelemes inverterek az előbb bemutatott két napelemes inverter típus jellemzőit ötvözik. Sok eszközzel kommunikálnak, intelligensek és képesek egyaránt akkumulátorokat kezelni és hálózatra visszatáplálni is. Alkalmasak az ellátás-biztonság növelésére, áramkimaradás esetén a napelemes akkumulátorokból képesek energiát biztosítani úgy, hogy az nem jut ki a külső hálózatra. A Hibrid napelemes inverterekre lehet kötni szélturbinát is vagy aggregátorokat. Ezek a hibrid napelemes inverterek drágák. Hibrid napelemes inverterek használata nem javasolt, mivel a megtérülési idejük igen magas. A hibrid napelemes invertereket olyan esetekben javasolt telepíteni ahol a folyamatos energia ellátás elengedhetetlen.

Ha Önt érdeklik a hibrid napelemes inverterek szívesen állunk rendelkezésére.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.