Amit a napelemek teljesítményéről érdemes tudni

Napelem rendszer teljesítményéről tudni kell. Napelemek teljesítménye

A modern világ egyik legkiemelkedőbb, az emberiség számára egyik legfontosabb mérföldköve a megújuló energiaforrások felé vett irány kell, hogy legyen. Napjainkban már nem hagyatkozhatunk olyan bátran, nyugodtan egy olyan erőforrásra, amely káros és amely nem garantálja a végtelenségig a számunkra nélkülözhetetlen energiát. Ugyanis tudni kell, hogy a fosszilis energiaforrások, az általunk legtöbbet használt, szinte már nélkülözhetetlen tüzelőanyagok tartalékai vészesen fogynak, és egyes becslések szerint csak pár száz évekig képesek ellátni az emberiséget. Az meg teljesen világos, hogy káros hatásaiknak köszönhetően a globális felmelegedést többszörösére sikerült felgyorsítani. Nem is csoda, hogy más megoldást kellett találni. Szerencsére a megoldás hamar meglett a megújuló energiaforrásoknak köszönhetően, és e téren a napenergiát mindenképp ki kell emelni. Világszinten elterjedt eszköz a napelem, amely remek megoldást biztosít a nap által generált energia kiaknázására. A napelem rendszert illetően számos kérdés merül fel, melyeket tekintve a teljesítmény jelenti azt, amelyikre a legtöbben kíváncsiak. E cikkünkben a napelem kinyerhető teljesítményére szeretnék a lehető legjobban rávilágítani.

Minden amit a napelemek teljesítményéről tudni kell

A napelemek kétségtelenül remek teljesítményre képesek, mellyel minden egyes energiára összpontosuló igényt ki lehet elégíteni. Nem is csoda, hogy közkedvelt eszköznek bizonyul nem csak szerte a világban, de hazánkban is. A teljesítményt számtalan tényező befolyásolhatja. A napelemekből kinyerhető teljesítmény függ a fény beesési szögétől, a megvilágítás intenzitásától, és természetesen a napelemre csatolt terheléstől. Ezeket mindenképp figyelembe kell venni abban az esetben, ha valaki a maximális teljesítményt szeretné kinyerni a napelemekből. Sajnos a fény intenzitását kevésbé tudjuk befolyásolni, míg a másik két paraméter elméletileg orvosolható bizonyos megoldásokat alkalmazva. A napelem beépítését tekintve két típusról beszélhetünk: az egyik a fix, a másik pedig napkövető jellegű. A napkövető rendszerekkel a magyarországi éghajlati viszonyok mellett akár harminc és negyven százalékkal nagyobb teljesítmény érhető el. Nem is csoda, hogy aki teheti, az a napkövetű fajtájú mellett dönt. A fixen beépített napelem megfelelő tájolás esetén, amely nem más, mint a déli irány, Magyarországon harmincöt fokos dőlésszög), reggeltől estig tud áramot termelni tiszta idő esetén. Természetesen reggel és este már csak kisebb teljesítményre képes a napelem, mivel fix rögzítés esetén a napsugárzás kis beesési szögben kisebb áramerősséget tud megtermelni. Ahhoz, hogy egész nap az időjárás által megengedett maximális teljesítménnyel tudjuk gyűjteni a napenergiát, a nappal folyamán vízszintesen forgatnunk, függőlegesen bólintanunk kell a napelemet úgy, hogy a napsugár beesési szöge a lehető legkisebb mértékben térjen el a merőlegestől. Ehhez plusz elektronikát és mechanikus elemeket kell felhasználnunk, és a telepítési hely megválasztására is nagyobb gondot kell fordítani, továbbá karbantartási költségekre is számítani kell. Ellenben a fix beépítésnél elegendő a ház tetőszerkezetét felhasználnunk a napelemek tartójának, amelyet a tervezéskor már jól betájoltnak minősül.

A napelem teljes megértéséhez érdemes egy komolyabb áttekintést biztosítani, mely fedi a működés fizikai részét is. Ez tekintve fontos tudni, hogy mivel a feszültség állandó, a leadott teljesítmény az áramerősség (I) függvénye, ami a napsütés intenzitásától függ. Alapvetően ez befolyásolja a napelem teljesítményét. Természetesen a különböző gyártók termékei között (a borító üveg fényvisszaverése, a szilícium ötvözést) vannak eltérések, melyek szintén befolyásolják a napelem leadott teljesítményét. Míg a villamos teljesítményt kWh-ban (kilowatt óra) mérjük, ami alatt az egy óra időtartamban termelt villamos energiát értjük, addig a napelem rendszer által leadott maximális teljesítményt kWp-ben (kilowatt peak) mérik.

Ezek tudva talán könnyebb döntés születik a napelemek kiválasztását tekintve. Mindenképp fontos tudni, hogy milyen teljesítményt szeretnénk kinyerni a napelemekkel. Ezeknek köszönhetően érhetjük el azt, hogy a napelemtől azt kapjuk, azt az energiabiztosítást, amelyre nekünk igazán szükségünk van. Ezzel nem csak egy egyfajta függetlenséget érhetünk el az áramszolgáltatótól, hanem egy zöldebb, egészségesebb környezetet biztosíthatunk számunkra és az utódaink számára is, megvédve Földünket a káros hatásoktól. Ezekért a fontos jellegzetességekért, tényezőkért is érdemes mindenképp megfontolni a napelemek lehetőségét szinte minden esetben.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.