A napkollektorok alkalmazási területei

A napkollektorok alkalmazási területei, napkollektor rendszerek

Az energiaforrásokat tekintve biztosan állíthatjuk, hogy a megújuló energiaforrások jelentik a jövőt, háttérbe szorítva a tradicionális energiaforrásokat, többek között a fosszilis fűtőanyagokat is. Ennek rengeteg oka van, de talán azok az okok, amelyek ezt lehetővé tehetik, nem másak, minthogy a megújuló energiaforrásokra specializálódott berendezések és rendszerek idővel még hatékonyabbak, még gazdaságosabbak és még megfizethetőbbek lesznek. Emellett pedig a megújuló energiaforrások tartalékai kifogyhatatlanok, így nem kell félni attól, hogy bizonyos megújuló energiaforrások megszűnnek. Végezetül pedig az is egy kimagasló ok, hogy semmiképp sem ártalmas a környezetre, és teljes mértékben az ökoszisztéma megóvását segítik. E három ok mindenképp igaz a napenergiára is, és azokra a rendszerekre, amelyek a napenergiát hasznosítják. Sokak ilyenkor a napkollektorokra gondolnak, mint első számú napenergia felhasználó rendszerek, s valljuk be, ez teljesen érthető, ugyanis a napkollektorok nem csak hogy hatékonyak és gazdaságosak, de rengeteg területen alkalmazhatóak. E cikkünk most betekintést nyújt a napkollektor rendszerek számos alkalmazási területeibe.

Napkollektor rendszer alkalmazási területei napkollektorok

Napkollektor rendszer alkalmazása

A napkollektor elterjedése vitathatatlan, hisz relatíve olcsó a beszerzés és az üzemeltetés, illetve hamar megtérül a beruházott összeg, sőt, a karbantartásra is minimális anyagi hátteret kell biztosítani. Mindemellett az alkalmazási területe is széleskörű, ugyanis nem csak nagyobb létesítményekre szerelhetőek fel, hanem családi házakra, társasházakra, és irodaházakra is.

Egyre elterjedtebb, hogy a beruházók családi házakra vagy társasházakra szereltetik fel a napkollektorokat. Ennek talán az a legfőbb oka, hogy nagyobb épületek esetén a meleg víz fogyasztás teljesen átlátható és kiszámítható, illetve egyenletesen történik, épp ezért a napkollektor is jobb kihasználtsággal és nagyobb hatásfokkal képes működni. Társasházak esetén is tökéletes munkát végezhet a napkollektor, főleg akkor, ha a meleg víz biztosításáról van szó. A meleg víz igény körülbelüli negyvenöt és hatvanöt százaléka gondmentesen előállítható a napenergia kihasználásával, és ezen belül is a napkollektor rendszer segítségével. Abban az esetben, ha a társasház jó hőenergetikai tulajdonsággal rendelkezik, és alacsony hőveszteséggel bír, akkor a napkollektor rendszer fűtés-rásegítésre is kiválóan alkalmazható. Ha netán a társasház, kültéri vagy beltéri úszómedence is tartozik, akkor a napkollektor rendszer az úszómedence fűtésében is be tud segíteni.

Rengeteg példa van rá, hogy a napkollektor rendszereket uszodák, medencék, strandfürdők, és még wellness létesítmények fűtéséhez és meleg víz előállításához használják. E létesítmények kimagasló hőmennyiséget igényelnek, ugyanis a medencéket huzamosabb ideig és állandóan melegen kell tartani, így teljesen érthető, hogy sokan döntenek a napkollektorok mellett. A napkollektor rendszerek nem csak fedett medencék esetén garantálja a gondmentes fűtést, de nyitott, nyári üzemű medencék tekintetében is akadálymentesen felel meg minden egyes követelménynek. Abban az esetben, ha a medencék mellett még egyébe meleg vizet igénylő fogyasztó egységek is vannak, akárcsak a fürdők, zuhanyzók, konyhák, akkor is remek választásnak bizonyul a napkollektor, ugyanis a meleg víz előállítást is tökéletesen fedezni tudja. A medencék fűtése és meleg víz előállítása esetén rengeteg megoldás

napkollektor rendszer meleg viz előállítására

Napkollektor meleg víz előállítására

közül lehet választani, attól függően, hogy mekkora medencéről, uszodáról vagy létesítményről van szó. Kisebb, 35 négyzetméternél kisebb medencék esetén a legjobb megoldást az úgynevezett BasicPool rendszerek garantálják. A medence fűtése a napkollektor rendszer vízforgató-szűrő berendezésébe épített hőcserélőn keresztül történik. A vízforgatást végző szivattyú garantálja a medence vizének állandó forgását. Ám nagyobb medencék esetében, melyek nagysága meghaladja a 35 négyzetmétert, jobb megoldást jelenthet a BasicPool XL rendszer. A medence vizét a hőcserélőn a keresztül külön, a vízforgatást-szűrést végző szivattyútól függetlenül vezérelhető szivattyú keringeti. Létezik még az úgynevezett Multi-BasicPool XL rendszer is, amely ugyancsak nagyméretű medencék esetén garantálja a várt eredményt a fűtés és meleg víz előállítás terén. Itt nagy méretű kombinált használati-meleg víz (HMV) készítő és medence fűtő napkollektor rendszerekre lesz szükség. A napkollektorok egy, vagy nagyobb rendszer esetén két-három darab, sorba kapcsolt, melegvíz-tárolót fűtenek, melyekben előmelegítik, vagy megfelelő napsugárzás esetén teljesen felfűtik a hálózati hideg vizet a hagyományos hőtermelővel fűtött utó-fűtő tároló számára. A medencét a napkollektorok közvetlenül, a napkollektor köri fagyálló folyadékkal fűtik.

Amint azt láthatta, a napkollektor rendszerek felhasználási területe igen változatos és sokszínű, így szinte minden egyes kívánt területen megállja a helyét, legyen szó akár anyagi vagy hatékonysági szempontról.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.