A napkollektorok alkalmazása

A napkollektor alkalmazása

Azt már tudjuk, hogy a napkollektor egy olyan rendszer, amely a napenergia felhasználásával hőt állít elő, bizonyára az előnyeit és a hátrányait is megismertük már többé-kevésbé, azonban ismerjük-e az alkalmazási területeit? A napkollektorok ugyanis nem csak arra használhatóak, hogy meleg vizet állítsunk elő a lakásunkban. Nézzük hát részletesebben, milyen területeken használhatjuk ki ezen berendezés előnyeit.

Szabadtéri medencék fűtésére kiváló módszer a napkollektorok alkalmazása, mivel ezeknek a hőmérséklete nem különbözik sokban a környezetünkben lévő levegőével. Tehát, ha egy átlagosan 30 fokos hőmérsékletben a medencénk vize körülbelül 25-28 fokos, akkor ezt akár már egy 35 fokos napkollektorral is fűteni tudjuk! Erre egyaránt alkalmas a síkkollektor és a vákuumcsöves napkollektor is. Annyi a különbség, hogy a síkkollektor jobban teljesít, tehát a hidegebb időkben ezt ajánlatos használni. Ebből pedig az következik, hogy meleg időjárás esetén nagy mértékben nő a teljesítmény, és rövidebb időn belül melegebb vizet állíthatunk elő a medencénkben.

Napkollektorokat azonban a leggyakrabban a használati meleg víz esetében használunk. Ilyenkor a napkollektorok hőmérséklete magasabb, mint a környezeti levegőé (kb 30-40 fokkal), ezért nem mérvadó az, hogy síkkollektort vagy vákuumcsöveset használunk. Mindkettő megfelel a célra. Természetesen egy minimális eltérés most is jelen lesz a teljesítményben, de nem oly mértékben, hogy egy olcsóbb napkollektorral ne tudnánk beérni. Ugyanez a helyzet a fedett medencék fűtésének esetében is: nincs túl nagy különbség a síkkollektor és a vákuumcsöves napkollektor között, tehát az eredmény mindkét esetben hatékony lesz.

Az épületek kiegészítő fűtésére is használható a napkollektor, mindkét fajta egyaránt. Számos pályázatot találhatunk ezzel a címmel meghirdetve (épületek kiegészítő fűtése), amik között érdemes válogatni, hiszen jelentős mértékű támogatást nyerhetünk el.

Mivel jó párszor megemlítettük a síkkollektor és a vákuumcsöves napkollektor közötti különbséget, nézzük meg alaposabban, hogy mit is takar mindkettő.

Síkkollektor: két fő rész alkotja, a szolárüveg és az abszorber. A szolárüveg a napsugárzás majdnem 100 százalékát átengedi és hasznosítja, valamint csökkenti az abszorber hőveszteségét. Az abszorber fő szerepe az, hogy megfelelő módon nyelje el a sugárzást. A veszteség elkerülése végett a hátoldalát hőszigetelik, ugyanis ha túlságosan felhevül, előfordulhat, hogy hőveszteség lép fel. A síkkollektor előnye az, hogy felhős időben is működik, valamint az átlagos teljesítménye nagyon jó. Egyszerűen fel lehet szerelni, felhasználóbarát tulajdonságának köszönhetően pedig igény szerint kivitelezhetjük a berendezést.

Vákuumcsöves napkollektor: ugyancsak több területen hasznosítható, hiszen nemcsak napos időben teljesít jól. Akár 95 fokos meleg vizet is elő lehet állítani a segítségével. Fő alkotórésze egy vákuumcső, ami összegyűjti a hőt a benne található réz cső segítségével. Mivel a vákuumcső alakja henger, a napsugarak közvetlenül tudják érinteni a cső minden egyes pontját. Mi több, a csövekben fagyálló is található annak érdekében, hogy fagypont alatt is működjön a kollektor. Fontos itt megjegyezni, hogy a vákuumcsövek sérülése esetén a rendszer még mindig működőképes marad. Ez persze feltételezi azt, hogy csak néhány cső sérüljön meg. Kicserélni őket azonban egyszerű és nem is jár komoly anyagi megterheléssel.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a napkollektorok felhasználási területe változatos és sokrétű, az épület kiegészítő fűtéstől kezdve a nyitott vagy fedett medencékben található víz melegítéséig. A környezeti adottságok, főként a hőmérséklet befolyásolja a teljesítményüket, azonban sosem olyan mértékben, hogy a rendszer ne működjön egyáltalán. A síkkollektor és a vákuumcsöves kollektor egyaránt megfelelő mennyiségű hőenergiát biztosít számunkra, de, mint ahogy az feljebb is olvashattunk, nincs szükségünk minden esetben egy drága és nagyon modern rendszerre. Vannak olyan esetek, amikor egy egyszerű napkollektor is megteszi azt, amire szükségünk van.

Miért válasszuk tehát a napkollektort?

  • Hatékony, környezetbarát és energiatakarékos
  • Hosszú életű
  • Egyszerű a telepítése és a karbantartása
  • Több területen is alkalmazható
Vákuumcsöves napkollektor, síkkollektor alkalmazása

Vákuumcsöves napkollektor, síkkollektor alkalmazása

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.