A napelemes rendszerek részei

Napelem panelok.

Egy komplett napelemes rendszer jóval több részből, eszközből áll össze, mint azt elsőre az ember gondolná. Mindenki által ismert alkotórésze a napelemes rendszernek a napelem panel. Sokaknak a napelemes panel képe jut az eszébe a napelemes rendszer hallatán. Ez teljesen természetes, hiszen egy napelem rendszer esetében a napelemes panelok vannak látható helyen (például családi házak tetőszerkezetére telepítve vagy napelem erőművek esetén földi speciális tartószerkezetekre erősítve) a szabadban. A napelemes rendszerek többi része vagy takarva vannak a napelem panelok által, vagy fedett, zárt helyen vannak felszerelve. Cikkünkben az egyik napelem csomagunk segítségével mutatjuk be a kedves olvasónak a napelemes rendszer minden alkotóelemét, és röviden azok funkcióját és működését.

 

A napelemes rendszer csomag

Az bemutatásra kerülő napelem csomagunk egy 2 KW méretű napelemes rendszer melynek várható éves termelése 2300-2500 KWH. Ez a napelemes rendszer egy havi 11.000-12.000 forintos villanyszámlájú háztartás villamos energia igényét fedezi teljes mértékben. Természetesen a napelemes rendszer elemei egy más méretű rendszer esetében változhatnak. A példában említett számadatok szigorúan erre a konkrét napelemes rendszerre értendőek. Kínálatunkból több méretű előre összeállított napelemes rendszerek közül is választhat, vagy igény esetén egy felmérést követően egyénre szabott napelemes rendszereket is értékesítünk. További információkért forduljon hozzánk bizalommal, szívesen állunk rendelkezésére!

 

A napelemes panelok

Napelemes panelok a talajra telepítve.

Napelemes panelok.

A napelemes rendszer csomag első eleme nem más, mint maga a napelem panel. A szóban forgó napelemes rendszer nyolc darab polikristályos napelem panelt tartalmaz. A polikristályos napelem panelok számítanak a legideálisabb választásnak, mivel mind az ár/érték arányuk, a gyári garanciájuk (25 év), az élettartamuk (minimum 30) év és a hatásfokuk (10%-13%) kiváló. Egy előnyös tájolású tető esetén a nyolc polikristályos napelem panel problémamentesen elfér egy családi ház tetőszerkezetére rögzítve.

 

 

A napelemes rendszerek tartószerkezete

Ezzel elérkeztünk a következő alkotórészhez, ami nem más, mint a napelem panelokat a tetőszerkezethez rögzítő tartószerkezet. A napelem tartószerkezeteket minden esetben a tető gerendázatára erősítik fel. A gerendához rögzített elemhez erősítik hozzá a kereszttartókat, melyre majd a napelemes rendszer napelem paneljait csatolják. A napelem paneleket végtartók szorítják hozzá a tartószerkezethez. Ez a rögzítés erős és nagyon szilárdan fogatja le a napelem paneleket, a legerősebb vihar sem képes a napelem panelokat elmozdítani. Cégünk a világpiacon fellelhető márkák közül a K2 napelemes tartószerkezetek mellett tette le a voksát. A K2 tartószerkezetek bármilyen alapanyagú gerendázathoz rögzíthetőek, sokoldalú megoldásainak köszönhetően pedig az összes tetőfedővel (cserép, pala, fém, stb.) kompatibilis tartószerkezet csomagokat kínál. A napelem tartószerkezet felszerelése után a tető és a tartószerkezet illesztési pontjai vízmentesen illeszkednek egymáshoz.

A napelemes rendszerek tartószerkezete.

K2 napelemes panel tartószerkezet.

 

Napelemes rendszer szolár kábelei

Napeleme rendszerek kábelezéséhez használt szolár kábelek.

Szolár kábelek napelemes rendszerekhez.

A szolár kábelek ránézésre nem különböznek bármelyik más hagyományos kábeltől, azonban ez komoly tévedés. A szolár kábelek speciális kábelek, gyártásukat szigorú szabványok és gyártási technológiák betartásával végzik. A kábelek a napelemes panelokat kötik össze a napelem inverterrel. Ezen szolár kábeleken keresztül jut el a napelem panelok által megtermelt egyenáram (DC) az azt váltóárammá átalakító inverterbe. Fontos tudni, hogy ezeket a szolár kábeleket tilos bármilyen más kábellel helyettesíteni, mert különben komoly vagyonbiztonsági és személyi vészhelyzet állhat elő! Továbbá kivitelezéskor megfelelően méretezett és az előírásoknak megfelelő szolár kábelt szabad csak használni, más esetben komoly tűzeseteket, égési sérüléseket és akár halált is okozhat. A szolár kábelek alkalmasak kültéri fektetésre, egyedül közvetlenül a földbe nem telepíthetőek. A kábelköpeny speciális térhálósított és rugalmas műanyagból készül, maga a kábel halogénmentes, alacsony égési osztályú és lángálló. A szolár kábel főbb jellemzői: kiváló mechanikai szilárdság, vegyszer, kártevő és időjárás állóság, kiváló UV állóság és Umax DC: 1,8 kV (a kiviteltől függően).

 

A napelemes rendszer invertere

Fronius gyártmányú 2kW inverter. Az osztrák napelemes invertereket gyártó és forgalmazó Fronius cég napelem inverterei szintén a legjobb ár/érték arányúak. Az inverter lényegében a napelemes rendszer szíve, a napelemek által megtermelt egyenáramot az inverter alakítja át a háztartásban felhasználható váltóárammá. Ez annyit jelent, hogy a napelemes panelok által termelt és a szolár kábelen az inverterbe juttatott egyfeszültségű villamos energiát a Fronius napelemes inverter 50 Hz-es frekvenciájú 230V feszültségű váltó feszültségű villamossággá alakítja át. Ezek után a napelem panelek által előállított energiával már a konnektorról működtethető elektromos berendezéseink üzemeltetésére tudjuk hasznosítani. A napelemes invertereknek három fő csoportja van, a hálózatra kapcsolt napelemes inverterek, a szigetüzemű napelemes inverterek és a hibrid napelemes inverterek. Ezen három típusról bővebb információt kaphat „A napelemes inverterekről” című cikkünkből. Amennyiben szeretne további információkhoz jutni a napelemes inverterekről, forduljon hozzánk bizalommal, örömmel állunk a rendelkezésére!

Fronius gyártmányú inverter napelemes rendszerekhez.

Fronius napelemes inverter.

 

A napelemes rendszer MC-4-es csatlakozói

A napelemes rendszerek vezetékeihez még speciális csatlakozókra is szükség van. A csatlakozók a napelemes paneleket kötik össze, egy a példában említett napelemes rendszer esetén, amennyiben az az ingatlan tetőszerkezetére van telepítve a napelemes panelek között nem lesz nagy a távolság és a napelemes paneleket egyszerűen össze lehet kötni az MC-4 csatlakozókkal. Sajnos a piacon gyakori a kínai rossz minőségű csatlakozók jelenléte, mivel biztonsági okokból elengedhetetlen a jó minőségű csatlakozók beépítése a napelemes rendszerbe ezért cégünk hosszas kutatás után kizárólag az eredeti, minőségi MC-4 csatlakozókat forgalmazó partnerekkel áll kapcsolatban. Büszkén említenénk meg ezen a ponton, hogy a cégünk által telepített napelemes rendszerek egyikénél sem lépett fel semmilyen tűzkár vagy személyi sérülés köszönhetően az alaposan megválogatott és szakszerűen telepített és beszerelt alkotóelemeknek köszönhetően.

 

A napelemes rendszerbe épített PE földelési anyagok

Ezt a komponenst ebben a cikkünkben csak érintőlegesen tárgyaljuk át, mivel hosszabb magyarázat szükséges maga a földelés és az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem bemutatásához, egy jövőbeli cikkben bővebb információkhoz is juthat a kedves olvasó. Röviden és tömören az elektrosztatikai feltöltődések tűzvédelmi veszélyessége abban rejlik, hogy felhalmozódhatnak a töltések és villamos kisülések jöhetnek létre a térerősség megnövekedése miatt. A töltések többféle módon keletkezhetnek: részecskefeltöltődés, érintkezés, szétválás, gerjesztett folyamatok (ionok összegyűlése, megosztás vagy koronakisülés), mechanikai hatások (dörzsölés vagy aprózódás), halmazállapot-változás. Személyi sérülést vagy tűzesetet is okozhatnak. Napelemes rendszereinket a legnagyobb szaktudással, profizmussal és kizárólag első osztályú alkotóelemek felhasználásával telepítik tapasztalt kollégáink.

 

A napelemes rendszer DC tűzvédelmi kapcsolója

A DC (inverterek napelem panelek felőli, bemeneti oldala) oldali leválasztó kapcsoló a legfrissebb Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásainak megfelelően kötelező módon kerül beépítésre a napelemes rendszerekbe. A napelemes rendszerek DC oldali kikapcsolása tűz esetén feszültségmentesíti a napelemes rendszer DC oldalát. Ennek köszönhetően a tehermentesített kapcsolóban kizárt a villamos ív kialakulása, megkönnyítve a tűzoltók munkáját.

 

A napelemes rendszer elosztó szekrénye

Szerelt elosztószekrény napelemes rendszerekhez.

Napelemes rendszer szerelt elosztó szekrénye.

Az elosztószekrény a kapcsolókészülékeket és a védelmi készülékeket védi a burkolatával a mechanikai és egyéb (víz, por) behatolásoktól, ezzel is biztosítva a napelemes rendszerek helyes működését. Mindezek mellett a napelemes rendszer elosztó szekrénye nagy szerepet játszik a személyvédelemben is, mivel a feszültség alatt álló részek érintését is megakadályozza. Az elosztó szekrény a napelemes rendszerek mindkét (AC, DC) oldala irányában védelemmel van ellátva. Bármilyen a rendszert veszélyeztető probléma esetén először az AC oldali, majd pár másodperces késleltetéssel a napelemes rendszer DC oldali részét tehermentesíti.

 

 

A napelemes rendszerek átadása

Miután a megrendelt napelemes rendszert hiánymentesen telepítették kollégáink próbaüzemi ellenőrzéssel győződnek meg a napelemes rendszer hibamentes és tökéletes működéséről. Cégünk magára vállalja a teljes körű engedélyeztetését az általunk telepített napelemes rendszereknek, és az kedves megrendelő által kiválasztott napelemes rendszert be is üzemeljük, arról csatlakozási tervdokumentációt készítünk, melyet a kulcsrakész napelemes rendszerrel a kedves megrendelőnek átadunk. Reméljük sikerült értékes információkhoz juttatni a kedves olvasót és egyben öregbíteni a cégünk jó hírnevét. Kérdéseivel vagy árajánlat kérésével forduljon hozzánk bizalommal, örömmel állunk rendelkezésére! Az alábbi linkre kattintva megtekintheti további napelemes rendszereket tartalmazó csomagjainkat.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.