A napelem rendszer mint befektetés

napelemes rendszerek, akciós napelem, napelem olcsón

Az egyik legtöbbet feltett kérdés: miért éri meg napelem rendszert telepíteni a tetőnkre?

A megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek ma már nem csak a gazdagok számára elérhetőek. Ráadásul a napelem rendszerek léte nagyon előnyös mind a háztartások mind az állam számára mivel nem termel szén-dioxidot működés során, tehát kevésbe környezetszennyező, valamint a közüzemi elektromos hálózatot is kevésbe terheljük, sőt a saját megtermelt zöld-energiánkat termeljük vissza. A legerősebb érv természetesen a függetlenség a mindenkori áramszolgáltatótól. A megtermelt energia az Öné, bármikor rendelkezésre áll és akár fűtésre is használhatja (elektromos fűtéssel). Ez egy hosszútávon élvezhető és fenntartható rendszer. A napelem táblákat, amik a rendszer lelkét képezik, úgy tervezték, hogy ellenálljanak a legszélsőségesebb környezeti hatásoknak és külső mechanikai hatásoknak. Jégeső esetén sem kell aggódnia, az autók szélvédőjéhez hasonlóan ellenálló a rendszer ilyen terhelés esetén is. Szintén a napelem mellett szól, hogy a rendszer tetszőlegesen bővíthető a későbbiekben, jóval alacsonyabb költséggel, mint egy új rendszer ára. Magyarországon a napsütéses órák száma évente 1900-2300 óra. Ez alapján egy 200W-os kristályos napelem által megtermelt elektromos energia 220-240 kW/év. A napelem nem csak akkor termel áramot, ha közvetlen napfény éri a panelt. A legjobb hatásfok kétség kívül közvetlen napfény besugárzásával érhető el. Viszont a megtermelt elektromos energia tárolható! Erre kétféle mód létezik, az első, hogy akkumulátorokban tároljuk az áramot, ezt hívják úgy nevezett szigetüzemű napelem rendszernek.

 

Szigetüzemű napelem rendszerek

akciós napelem, napelemes rendszerek, napkollektorok

Fénykép napelem táblákról

Amennyiben nincs lehetőség elektromos hálózatra csatlakozni vagy nagyon drága lenne a bekötés, akkor érdemes akkumulátoros szigetüzemű napelem rendszert telepíteni.
A szigetüzemű napelemes rendszer 50%-al drágább a hagyományos visszatermelős rendszernél, ami nagy részben az akkumulátor ára miatt van.
Valamint a szigetüzemű napelem rendszerek inverterét a lehető legnagyobb fogyasztásra kell a lehetségesen előfordulható legnagyobb fogyasztásra kell méretezni, míg a hálózatra visszatápláló rendszereknél ilyen kitétel nincs, tehát a nagyobb teljesítményű napelem inverterre van szükségünk ilyen  napelem rendszer esetén. A megtérülésben szintén befolyásoló tényező az akkumulátorok élettartama.

 

Hálózatra visszatápláló napelem rendszerek

A másik lehetőség a közüzemi villamos hálózatra visszatermelő napelem rendszer. Ez egy egyszerűen és jól működő rendszer, ami a napenergia felhasználásának legelterjedtebb formája. Amikor süt a nap és a napelem rendszer elektromos áramot termel, ebben az esetben az vagy felhasználásra kerül a háztartás által, megspórolva a lakóknak a villanyszámla erre az energiamennyiségre eső részét, vagy visszajut a közüzemi hálózatba. E folyamat során a visszatermelt zöld-energia mérésre és elszámolásra kerül az áramszolgáltató által. A jogszabály szerint választható havi, negyedéves, vagy éves elszámolási időszak. Mivel a szolgáltató szaldó alapján számol, érdemes az éves elszámolást választani, tekintve, hogy a rendszer az időjárástól függően nem egyforma mértékben termel egész évben. A napelem rendszerek általában úgy vannak megtervezve, hogy a háztartás vagy termelő épület energiaszükségletének 30%-ával túl van méretezve, ezért nem lehetséges, hogy kifogyjon az energiából. A helyben el nem fogyasztott termelt villamos energia, mérés után bekerül a villamos energia rendszerbe, ahonnan az elszámolási időszakon belül bármikor visszavehető (így a hálózatot gyakorlatilag saját akkumulátorunkként használhatjuk).  A többletenergia elszámolás szolgáltatónként változhat. Az általunk megkeresett elektromos energia szolgáltatók, mint az ELMŰ, Eon, Démász mind ugyanazon elven számolják el termelésünket. Ha a fogyasztás nagyobb a termelésnél a különbözetet számlázzák az aktuális fogyasztási áron, ha fogyasztás megegyezik a  termeléssel jelenlegi jogszabály alapján senki nem fizet senkinek, ha a többet termelünk mint a fogyasztásunk, a többlettermelés a csatlakozási ponton bekerülési ár 85%-ával kerül elszámolásra.

A képen látható napelemes rendszerek, csomagok működése

Napelem rendszer működési illusztrációja

Mennyi napelemre van szükség?

Egy napelem rendszernél a legfontosabb kérdés, hogy mennyi energiára van szükségünk, mekkora áramszámlát kell kiváltani. Ehhez fel kell mérni a lakók számát és a használható felületeket. Amennyiben a tető nem megfelelő tájolású, vagy a környezet eltakarja az oda érkező napfényt, még mindig van lehetőség a napelemeket a telken belül máshova rakni. Az energia mennyiséget éves kW-ban határozzák meg és az alapján becsülik meg a megfelelő méretű elemeket. A megfelelő tájolás esetén, 1 kW teljesítményű napelem rendszer nagyjából évi 1100 kWh energiát termel. A legtöbb napelemre 25 év teljesítménygarancia van, de a tényleges használhatóságuk akár ennél jóval több időre is szólhat. Forduljon hozzánk bizalommal és egy helyszíni konzultáció után személyre szabott napelem árajánlattal segítünk a döntésben!

Tekintse meg egy Nógrád-megyében telepített napelemes rendszerünket!

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.