A napelemekre vonatkozó öt tévhit

Napelemek hatásfoka, napelem rendszer tévhit, napelemes tévhitek

A megújuló energiaforrások és az alternatív energiaforrások napjainkban központi szerepet kapnak az energiatermelést illetően, köszönhetően a környezetbarát jellegnek, az állandó felhasználási lehetőségnek, illetve a gazdaságos és hatékony megoldásoknak. A megújuló energiaforrásokat ítélve a napenergia mutatja a lehető legkiemelkedőbb fejlődést, mely természetesen kihat az ezt kiaknázó rendszerekre is, mint például a napelem. A napelem rendszer olyan szerkezet, berendezés amely az elektromágneses sugárzást villamos energiává alakítja át. A Napból érkező Föld felé irányuló fotonok, mint apró részecskék a napelem anyagába hatolva a töltéseket szétválasztják, és az anyagból kiütött elektronok elektromos áramként hasznosíthatóak. A napelem anyaga kristályos szerkezetű, amely egyenletes belső térelrendezést mutat. Jellemzően szilícium alapanyagot használnak a gyártáshoz, amely bonyolult technológiai láncolatok folyamata végén válik használható végtermékké. E fejlett szerkezet nem csak világszinten mutat rohamos elterjedést, de Magyarországon is egyre többen döntenek mellette, hisz rengeteg érvvel és pozitívummal kecsegtet. Ám az ütemes elterjedést sajnos néhány tévhit gátolja, melyről e cikkünkben szeretnénk lerántani a leplet, ezáltal bemutatva, hogy a napelem mennyi előnnyel jár azoknak, aki e mellett döntenek.

Napelem rendszer tévhit, napelem teljesítmény, napelem hatásfok

Napelem kérdések

 

Talán a legszembetűnőbb tévhit nem más, mint az, hogy a napelem rendszer nagyon drága, már-már megfizethetetlen, és nem is éri meg igazán. Az elmúlt évek statisztikái világosan igazolják, hogy a napelem rendszerek árai egyre csak csökkennek. A nagyjából nyolc éve elkezdődött támogatási pályázatoknak köszönhetően számtalan napelemet gyártó üzem indult be nem csak más kontinenseken, mint például Ázsiában vagy Amerikában, de Európában is. Ennek köszönhetően nőtt a termelési arány, és csökkent az ehhez szükséges gyártási költségek. Ezután pedig, a csökkentett állami támogatásoknak köszönhetően csökkent a kereslet is, ami az árak csökkenésében mutatkozott meg. Közel egy éve az árak stagnálnak, ami nagyon jó hír a fogyasztóknak, hisz amikor hatályba lépett a kötelező átvétel az áramszolgáltatókra nézve, még két-háromszorosa volt a napelemes rendszer beruházási költsége.

Sokan sajnos úgy gondolják, és ez is egy tévhit, hogy a napelem rendszer termelte áramot a szolgáltató nem veszi vissza, vagy csak nagyon alacsony áron. Ez rögtön meg is tudjuk cáfolni, ugyanis tény, hogy amennyi villamos energiát megtermelünk, annyit át is vesz az áramszolgáltató ugyanazért az árért. Erre törvény is van, ami kimondja, hogy az 50 kW teljesítményig kötelező az áram átvétele. A napelem tulajdonosok számára jó hír, hogy meg van adva a lehetőség, hogy nullára csökkentsük a villanyszámlánkat. Talán épp ezért is fontos, hogy akkora teljesítményű napelemes rendszert válasszunk, amekkora a saját fogyasztásunkat lefedi. Majd az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell rendezni az áramszolgáltató felé. Ha a napelem teljesen fedi az általunk igényelt fogyasztást, akkor semmilyen anyagi kötelezettséggel nem tartozunk az áramszolgáltatónak.

Napelem tévhitek, napelem rendszer tévhitek, napelemek tévhit

Gazdaságos a napelem? IGEN!!!

Természetesen a tévhitek a telepítési, felszerelési procedúrákat is érintik, s sokan úgy gondolják, hogy a napelem felszerelése teljes mértékben megváltoztatja a ház külalakját, és a nagy átalakítás a tető szerkezetét is nagy mértékben érinti. Az bizonyos, hogy a napelem felszerelése semmilyen komolyabb átalakítást nem igényel, és csak annyival lehet számolni, hogy pár cserepet arrébb kell húzni, majd a munka végeztével visszahelyezni. Ez semmikképp sem nevezhető egy gyökeres változásnak a házat, épületet és azok tetőszerkezetét illetően. A tetőszerkezetek bőven túl vannak méretezve, így semmilyen jelentős többletterhelést nem okoz a napelem. A rendszer többi része, többek között az inverter elhelyezése és kábelezése minimális villanyszerelési munkálatokkal jár.

Sajnos sokan a napelemek hatékonyságát kérdőjelezik meg a tények ismerete nélkül, és úgy vélik, hogy a napelemes rendszer nem bizonyul teljes mértékben hatékonynak, és minimális hatásfokkal járul hozzá a villamosenergia termeléséhez. A napelem hatásfokát illetően fontos tudni, hogy az egy olyan tényező, mely nem sokat jelent a megtermelt energiát illetően. A napelemek legfontosabb jelzőszáma az egységnyi teljesítményre jutó megtermelt energia. Ezt a költséget kell szembeállítani a napelemes rendszer beruházási költségeivel. A legelterjedtebb napelem típus a polikristályos napelem amelynek hatásfoka elérheti a 15%-ot is. A monokristályos napelem, amely hatásfoka elérheti a 20% is, egységnyi teljesítményre vetítve nem termel többet, mint a polikristályos társai. Természetesen ezen napelem rendszerek rohamos fejlődésen esnek át, szinte éves szinten, ezért szinte minden évben újabb, jobb és hatékonyabb típusok kerülnek a piacra, melyek árban is egyre kedvezőbbek.

Egy másik tévhit arra vonatkozik, hogy a napelem rendszer felhős időben nem termeli meg a kívánt energiát. Természetesen ez is egy tévhit. Fontos tudni, hogy a napelem rendszer tiszta időben, derékszögben érkező sugárzás mellett, alacsony hőmérsékleten termel a legjobban. Mivel sokszor a kívánt tényezők eltérőek a tájolást és sugárzást illetően, a napelemek fontos tulajdonsága az egységnyi teljesítményre jutó egész éves energiatermelés. Ez magában foglalja azt, hogy felhős időben, télen mennyit termel. Természetesen azt is meg kell említeni, hogy a napelem rendszer teljesítményét egész éves periódusban kell közelebbről szemügyre venni e tekintetben.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.