A napelemek optimális működése

Közzétette: | december 01, 2015 | Megújuló energia magazin, Napenergia | 2 hozzászólás
Napelemek legoptimálisabb működése elhelyezése

Ahhoz, hogy a napelemek teljes mértékben a hasznunkra váljanak és a lehető legtöbb energiát nyerjük ki belőlük, fontos tisztában lenni bizonyos kulcsfontosságú tényezőkkel. Ugyanis nem mindegy, hogy a napelem rendszer hová és hogyan van telepítve. Ahhoz, hogy ideálisan működjön és a maximális hasznot hozza, figyelembe kell venni az egyik legfontosabb tényezőt, a dőlésszöget. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen tetőre telepítjük a rendszert. A továbbiakban tehát ismertetni fogjuk a legfontosabb szempontokat a napelemek optimális elhelyezése érdekében.

Már a rendszer tervezésekor figyelembe kell venni a körülményeket, hiszen már ilyenkor eldől, hogy mennyire lesz hatékony az energia termelésében. Természetesen a legfontosabb tényező az, hogy a nap sugaraival hogyan, pontosabban milyen dőlésszögben érintkezik.

A legalkalmasabb a déli tájolás; ebben az esetben fordíthatjuk hasznunkra a legjobban a napenergiát. Megtörténhet az is, hogy a tetőnk nem teljesen déli tájolású. Ebben az esetben, ha az eltérés nem túl nagy, akkor nem kell megijedni, mert a teljesítmény csupán 5, maximum 10 százalékkal fog csökkeni. Ezt pedig könnyen a javunkra fordíthatjuk, hiszen előfordul olyankor az is, hogy túltermeljük az energiát, és ilyenkor bátran hozzányúlhatunk az akkumulátorokban tárolt tartalékhoz. A legjobb teljesítmény mindenképp akkor érhető el, ha napelemeket a napsugarak 90 fokos szögben érik. Ez azonban nem mindig elérhető, hiszen évszaktól, és kevesen gondolnánk, de a tető fajtájától is függ.

Napelemek optimális működése, elhelyezése

Napelemek optimális működése, elhelyezése

Összetett tető esetén abba a problémába ütközünk, hogy a különböző kiugró részek bizonyos időszakokban árnyékosak. Ezért az összetett tető esetében nem is terveznek túl nagy rendszerességgel napelem rendszert, mivel a teljesítmény nem megfelelő, hiszen egy kisebb fa vagy oszlop olyan mértékű árnyékot eredményezhet, amelyet a napelemek nem képesek túlszárnyalni. Előfordulhat, hogy a különböző tetőrészek mégis más-más szögben dőlnek. Ilyenkor lehetséges a napelem telepítése, de természetesen nem lesz optimális a működése.

A lapostető szintén nem a napelem rendszereknek lett kitalálva: mivel nincs mi felfogja a szelet, az ide telepített napelemek könnyen károsodást szenvedhetnek a rögzítésük terén. A lapostetők fő célja tehát nem a napelem rendszer biztosítása, sokkal inkább a hóterhelés számára jelent ellenállást.

napelem panel optimális elhelyezése, működése

Napelem elhelyezése

Melyek tehát a legjobb feltételek?

 • Déli tájolású tető
 • 30-40 fokos dőlésszögű
 • Lehetőleg napos, meleg éghajlat
 • A lehető legkevesebb árnyékolás

Természetesen olyan, hogy az összes feltétel adott legyen, nagy ritkaság, ezért előfordulhatnak, sőt, megengedettek némi eltérő helyzetek, azonban, mint azt már feljebb is említettük, nagyon fontos, hogy már a napelem rendszer tervezésekor figyelembe vegyük az eltéréseket vagy a különleges körülményeket. Így lehetővé tesszük a tervezőnek, hogy minden olyan tényezővel számoljon, ami csökkentheti a napelem optimális működését.

A tető állapotát sem szabad figyelmen kívül hagynunk. Ha jó állapotban van, és viszonylag új, akkor nincs gond. Azonban ha úgy látjuk, hogy rövidesen (néhány év múlva) javításra van szükség, vagy akár újat kell felhúzni, akkor ajánlatos még a napelemek beszerelése előtt túlesni rajta, hogy új felületre kerüljön majd a rendszer. Senki nem szeretne kétszer napelemeket telepíteni néhány éven belül.

Eljutottunk tehát ahhoz a kérdéshez, hogy mennyi egy napelem élettartama, és milyen gyakran kell karbantartani.

Nos, a napelemek akár 40 évig is optimálisan szolgáltatják az áramot, ráadásul a legtöbb, magára valamit is adó cég már több évnyi garanciát is vállal a termékeire. A karbantartás nagyon egyszerű, szinte említésre sem méltó, ráadásul anyagi kiadásokkal nem jár. Mindenképpen hasznos befektetés, amely néhány év alatt megtérül, és jelentős növekedést tapasztalhatunk ezáltal az életszínvonalunkon is, valamint a környezetet sem szennyezük, hiszen a működésük során a napelemek nem bocsátanak ki mérgező és szennyező anyagokat.

Végezetül elmondhatjuk, hogy a napelemek telepítése komoly odafigyelést igényel, de ha egyszer túl vagyunk rajta, nagy mértékű haszonban lesz részünk. A legfontosabb az, hogy tisztában legyünk az optimális feltételekkel, és amennyiben nem adottak számunkra, szakértővel konzultáljunk a lehető legjobb alternativa elérése érdekében.

2 hozzászólás

 • Balassa László szerint:

  Tisztelt Hölgyem/Uram!
  Kérdésem,hogy a dőlésszöget a függőlegeshez vagy a vízszinteshez viszonyítsam?
  Tehát:lenti szög 35-40 fok,és fent 50-55 fok,avagy fordítva.
  Üdv:Balassa László

  • Webmester szerint:

   Kedves László!

   A napelemek dőlésszögét a vízszinteshez viszonyítjuk!
   Viszont szeretném megemlíteni, hogy a napelemek dőlésszöge nem mérvadó. Éves viszonylatban, nagyon kicsi az eltérés a napelem rendszer termelésében egy 20 fokos és egy 40 fokos tető között (5-8%).
   Fontos, hogy a napelemek ne függőlegesen és ne vízszintesen legyenek elhelyezve. Minimum 15 fok, maximum 70 fok között kellene telepíteni, ezért a síktetőnél ki kell emelni és függőleges falra nem telepítik a napelemeket.
   Ami viszont a dőlésszögnél jelentősen fontosabb az a tájolás. A napelemek termelését a éves szinten maximalizálhatjuk ha déli irányba néznek (lejtenek). Amennyiben eltérünk a déli tájolástól (mivel nincs déli tetőfelület), akkor néhány plusz napelemmel lehet kompenzálni a „rossz” tájolásból fakadó esetleges teljesítményveszteséget.

   Remélem sikerült jobb rálátást adnunk a napelemek elhelyezésére!

   Üdvözlettel:
   Webmester
   Alternative Solutions Kft.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.