A napelem rendszer megfizethetősége

Napelem rendszer megfizethetősége, napelemes pályázatok

Természetesen, ha meghalljuk azt a szót, hogy napelem, akkor azonnal arra gondolunk, hogy nekünk ez túl drága mulatság, nem engedhetjük meg magunknak és hallani sem akarunk többet róla. Ez ennél sokkal komplexebb téma, hiszen közel sem tekinthetünk a napelemek árára ennyire fekete-fehéren. Számos tényezőt kell tisztázni, mielőtt arra gondolunk, hogy a napelemek túl drágák számunkra. Azt is meg kell nézni, hogy mit kapunk a pénzünkért, és utána elgondolkodni azon, hogy megéri-e. Továbbá azt sem győzzük elégszer hangoztatni, hogy egyre több napelemes pályázattal lehet elnyerni a telepítés költségeit.

Miért éri meg a napelem rendszer telepítése?

Ha már a magas árakról beszélünk, tudnunk kell, hogy miért is kell befektetnünk ebbe. Nos, a napelem rendszer számos előnyt tartogat: spórolhatunk a számlánkon, mivel csakis napenergiával működik. Semmilyen más anyag vagy energiaforrás nem szükséges ahhoz, hogy elektromos áramot kapjunk. Ezért ez egy olyan befektetés, aminek során csak az első lépések a nehezebben és megterhelőbbek. A későbbiekben ugyanis nem kell már költenünk semmire, hiszen a karbantartás nagyon ritkán szükséges, és ilyenkor is még garancia alatt áll a rendszer. Tehát vitathatatlan a tény, miszerint a napelem egy hosszútávú befektetés, aminek a költségei megtérülnek.

Egyéb érvek a napelemek mellett: nem szennyezi a környezetet, teljesen biztonságos ránk és a légkörre nézve is. Ez azért fontos, mert manapság egyre komolyabb gondot jelentenek az olyan környezeti problémák, mint a globális felmelegedés és a nagymértékű környezetszennyezés. Szintén előnynek számít az, hogy a napenergia korlátlan mennyiségben elérhető mindenki számára, tehát kár lenne hagyni, hogy kárba menjen a sok energia. Megvannak ugyan azok az időszakok is, amikor kisebb mértékben jutunk hozzá a napfényhez, azonban tudni kell, hogy a napelemek még olyankor is működnek (természetesen nem olyan hatékonyan, mint teljes napfénynél).

A napelemek ára napjainkban

Az első fotovoltaikus rendszert a 19. században építették, ami akkor egy teljesen innovatív találmánynak minősült. Érthető tehát, hogy ahogy elkezdték tökéletesíteni, úgy az ára is folyamatosan nőtt, hiszen speciális alkatrészek kellenek a működéséhez. Ezek az alkatrészek azonban olyan minőséget garantálnak, melyek által a napelem rendszer akár 40 évig is hatékonyan működik! Így már érthető, hogy az ára miért volt ilyen nagy. Azonban a tudomány fejlődésével egyre több és több napelem rendszer és szolgáltató vette fel a versenyt egymással, így hát napjainkban már bőséges választék áll mindenki rendelkezésére. Ennek az előnye az, hogy az árak is csökkentek, hiszen már nem számítanak olyan ritkaságnak, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

Hogyan szerezhetünk támogatást a napelem rendszerre?

Egyre több pályázat áll a rendelkezésünkre úgy lakossági, mint nagyobb vállalatok számára is. Mindenképp ajánlatos utána nézni az aktuális pályázatoknak, hiszen előfordulhat, hogy több olyat is megnyitottak, amik idáig fel voltak függesztve. Egy ilyen munka azonban sok időt igényel, és nagyon alaposan kell kezelni minden dokumentumot. Ajánlatos egy projekt menedzserrel konzultálni, mielőtt bármihez is nekifognánk, hiszen időt spórolhatunk meg a segítségével. Egy napelem pályázat nagyon összetett dolog, részletesen kell ismertetni a terveket, a szempontokat, csakis azokra a tevékenységekre nyerhetünk el támogatást, amelyek a pályázatban is fel van tüntetve.

Keressen rá a 2016-os napelem pályázatokra, hiszen folyamatosan frissülnek a lehetőségek. Az Unió ugyanis így szeretné energiatakarékosságra buzdítani a tagjait. Mielőtt azonban eldönti, hogy pályázni szeretne, érdeklődje meg, hogy pontosan milyen dokumentumokra van szüksége, milyen információkat és terveket kell bemutatnia, és főként a határidőt kell ismernie, hiszen nagyon komolyan veszik.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy bár a napelem rendszerek telepítése még mindig nem olcsó, mégis hosszútávú előnyöket biztosít. Ráadásul folyamatosan bővül a napelemek választéka, és a szolgáltatók terén is egyre nagyobb a konkurencia. Ebből mi csak győztesként kerülhetünk ki, mivel így értelemszerűen az árak is egyre alacsonyabbak lesznek. Az anyagiak azonban a napelem típusától is függnek: a szilíciumos kristályos napelemek drágábbak, mert a szilícium félvezető költséges befektetés. Azonban itt minőségről beszélünk, hiszen ahogy már feljebb is említettük, a napelemekre több évnyi garanciát kapunk, és akár 30 vagy 40 évig is képes optimálisan működni.

A kérdésre, miszerint megéri-e a napelemet telepíteni, a válasz mindenképpen pozitív. A pénzünkért pedig olyan minőséget kapunk, ami hosszú évtizedeken át segít nekünk abban, hogy egy jól működő napelem rendszer elektromos árammá alakítsa a napenergiát.

Tekintse meg Pest-megyei napelem rendszer telepítésünket!

napelem-tamogatas-napelem-rendszer-palyazatok-megfizethetoseg

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.