A napelemek előnyei és teljesítménye

napelemek előnyei és teljesítménye

Az elmúlt évek energiaforrásait illetően bátran ki lehet jelenteni, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat már nem tartják az egyedüli és legkedveltebb energiaforrásoknak, ugyanis számtalan tanulmány kimutatta, hogy amellett, hogy nagyon ártalmasak és a környezetre gyakorolt hatásuk igencsak negatív, még a készletük is véges, és csak idő kérdése, míg teljesen el nem fogynak. Ezekkel ellentétben egyre nagyon figyelmet és elismerést kapnak a megújuló energiaforrások, főként a napenergia, ugyanis ez kellő energiát tud biztosítani a lehető legváltozatosabb igények kielégítése érdekében, és semmiképp sem ártalmas a környezetre. E tekintetben sokan döntenek a napelemek mellett, melyek a modern megoldások és egyre csak fejlődő technológia révén a legjobb energiatermelő rendszerek, berendezések között említendő. Számos előnnyel rendelkezik a napenergia, és a teljesítményét illetően is remeke számokkal kecsegtet, így e cikkünkben e két témával foglalkozunk a napelemet illetően.

A napelem mellett szóló egyik legnagyobb érv, és talán a legfontosabb előny, hogy teljes mértékben környezetbarát, és semmiképp sem árt az ökoszisztémának. Üzemeltetésének anyagi része nem igényel nagy kiadást, ezért a legjobb eszköznek bizonyul azoknak, akik az energiacsökkentést célozzzák meg. És mivel károsanyag kibocsátása nincs, ezért méltán allíthatjuk, hogy a környezetkímélő megújuló energiaforrások egyik legkedveltebbje a napelem. Ami még a napelemem mellett szólhat, és ez egy vitathatatlan tényként szolgál, hogy az EU tagállamainak 22000 négyzetkilómteres össz-területe épületeinek több mint 40%-a megfelelő lehet napelem felszerelésre. Abban az esetben, ha ez sikeresen megvalósulna, akkor évente 1400 TWh áramfogyasztást tudna biztosítani kontinensünknek, ami az össz-áramfogyasztás 43%-a lehet 2025-ra.

napelem rendszerről kép illusztráció

Napelem rendszer a tetőn

Az előnyök mellett szól még az is, hogy a napelem rendszer felszerelése nem igényel többszöri anyagi kiadást, ugyanis ez csak egy egyszeri költekezést takar, illetve a karbantartás sem rúg az egekbe. Működésükre a garanci felső határa 30 év, és ez idő alatt még kevésbé napos időjárási körülmények allatt is strapabíróak és megbízhatóak maradnak. Az még hozzá kell tenni, hogy a 30 éves garancia alatt többszörösen visszatermeli a beruházott összeget, sőt, a modernebb napelemeknek akár négy év is elég, hogy a napelemre költött összeget energiaként visszatermeljék.

A másik nagy előnye, hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal ellentétben a napelemeknek egy megújuló energiaforrásra van szüksége, napenergiára, ezért attól nem kell tartani, hogy az megszűnik vagy egyik napról a másikra eltűnik. Fontos még tudni, hogy mivel mi termeljük saját magunknak az elektromos áramot a napelemekkel, ezért nem kell tartani az áramemelkedéstől sem, hiszen egyfajta függetlenséget értünk el az áramszolgáltatóval szemben. Még egy pozitívum, hogy a napelem rendszerek bárhol megvalósíthatóak, ugyanis a napenergiát a világon bárhol ki lehet hasznáni. Magyarországon meg főként, ugyanis a a napsütéses órák száma körülbelül 2000 órát jelent évente, ami miatt mindenképp megfontolandó megoldás a napelemek használata. Arról a nem is beszélve, hogy a napelemek jelenléte jócskán emeli az ingatlan értékét.

Végezetül pedig lássuk a napelemek teljesítményét. A napelemeket illetően sok fajtával találkozhatunk, és most a legeredményesebbeket mutatjuk be. A drágább, de jóval hatékonanyabb monokristályos szilícium napelemek hatásfoka körülbelül 19%, és ezt inkább a melegebb éghajlatokra ajánlják. A polikristályos szilícium napelemek olcsóbbak, azonban ezek leginkább az északi égöv területére alkalmasak 14%-os hatásfokukkal. Elérhető egy teoretikus hatásfok limit, ami 32,7%, ám ehhez az szükséges, hogy több vékony napelem réteget szereljünk egymásra. Egy másik alternatíva a tükrök, vagy különböző optikai lencsék használata. Számos tényező van, ami a napelem teljesítményét befolyásolja, és ezekkel nem árt tisztában lenni a maximális hatásfok elérése érdekében: rendkívül fontos a fény beesési szüge és a megvilágítás erőssége, és e tekintetben még kimagasló szerepet kap a napelemre helyezett terhelés, illetve a környezeti hatások, mint például az időjárás. A teljesítményt különböző eszközökkel fokozni lehet, mint például az apró lencsékkel. Itt ki kell emelni a Fresnel lencséket, melyek nem csak többszörösen növelik a teljesítményt, de az idősebb napelemek élettartamának növelését is garantálni tudják.

A napelem számos előnyeit és teljesítményét tudva teljes mértékben megéri megfontolni a napelemek beszerzését és üzemeltetését. Mivel mindenképp egy környezetbarát megoldás, és a napelemeket bátran nevezhetjük a jövő energiatermelő megoldásának, kár is lenne, ha helyette olyan megoldásokat választánánk, amelyek károsak az ökoszisztémára, de drágák is és áruk egyre csak nő.

 

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.