Napelem szerelés - A napelem szerelés folyamata

Számos országban egyre nagyobb teret nyernek a megújuló energiaforrásokat kiaknázó rendszerek, amik bizony fel tudják venni a versenyt a fosszilis energiahordozókból energiát kinyerő rendszerekkel, sőt, sok esetben azoknál jóval hatékonyabbak, precízebbek, energiatakarékosabbak és hosszú távon olcsóbbak. Akárcsak számos országban, így Magyarországon is sokan döntenek a napelemek mellett, ami hazánk megfelelő fekvésének köszönhetően elképesztően sok energiát tud biztosítani, még nagyobb létesítményeknek is, nem csak családi házaknak. Mielőtt azonban bárki is belevágna a felszerelésbe, kialakításba, fontos tudni néhány dolgot, amiből kiderül, mennyire is lesz hatékony a szerkezet, előnyös-e a ház, lakás fekvése és mit kell tudni a napelem szerelés lebonyolításáról.

Mi is az a napelem és hogyan működik?

Napelem működési elv

Napelem működési elv

Nos, mivel számtalan cikkben lehet már a napelemekről olvasni, ezért sokaknak már nem tud újat mutatni a termék bemutatása. A napelem nem más, mint egy olyan fotovillamos berendezés, ami a nap sugárzásának energiáját bizonyos megoldásoknak köszönhetően elektromos árammá alakítja át. Természetesen minél több napfény éri az eszközt, annál több energiát lehet kinyerni. A napelemek működésének elvi alapja az, hogy napsugárzás hatására a napelem celláinak P és N típusú félvezető rétegei között elektronáramlás indul meg. Az elektronok áramlása pedig egyet jelent a villamos árammal.

Azt viszont tényleg csak kevesen tudják, hogy ezek a cellák nem csak a nap sugárzásának a hatására képesek elektromos áramot előállítani, hanem arra bármilyen eredetű adott hullámhosszú fény is alkalmas. Azzal pedig mindenki tisztában van, hogy a napelem az egyik leginkább környezetbarát és természetkímélő berendezésnek számít, amivel a tulajdonos nem járul hozzá az ökológiai egyensúly felbomlásához. Az előnyök közé tartozik az is, hogy zajtalan működésre lehet számítani, és az alacsony üzemeltetési költség is igazán nagy pozitívum. Emiatt érthető is, miért választják ezt olyan sokan.

Napelem szerelés feltételei földrajzi adottság szempontból

Nyilván arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hazai elterjedtségnek az az oka, hogy a földrajzi fekvés adott, ami miatt ténylegesen ki lehet használni a Nap hihetetlen energiáját, ami kétség kívül a csillagrendszer legnagyobb, legértékesebb energiaforrása, aminek a pozitívumait az emberiség évezredek óta élvezi. Elmondható, hogy hazánk a napfényes órák számát tekintve jó mutatókkal rendelkezik. Ilyen téren az egyik leginkább kedvezőtlen időszak a december, amikor is visszaesik a termelés. A a maximális napfénytartam júliusban alakul ki, amikor korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre az energia, reggel, délben és este is. A napfénytartam kifejezés alatt azt kell érteni, azt az időtartamot, ameddig a felszínt közvetlen sugárzás éri. Magyarországon a legtöbb besugárzás a Tiszántúl déli területein tapasztalható, ezen belül is Szeged környékén. A legkevesebb pedig az Északi-középhegység térségében. Természetesen profi felszereléssel a kevésbé jó helyzeten is lehet javítani.

Napsugárzás szempontjából hazánk jobb mutatókkal bír mint a szomszédos Ausztria, vagy Németország, ahol az érkező napsugárzás mennyisége még kevesebb, mégis a napelemes rendszerek számát tekintve sokszorosa hazánkéhoz viszonyítva. A napelemmel megtermelt energia alternatívája lehet a hagyományos, döntően fosszilis energiahordozók elégetésén alapuló hőenergia előállításnak. Ezért is érdemes a felszerelés mellett dönteni, még a kevésbé jó térségekben is. Vannak már olyan bizonyos technikák és módszerek, amikkel a teljesítmény fokozható. Ezek pedig rohamos ütemben fejlődnek, és az árak csak csökkennek.

A napelem szerelés folyamata

Mindegyik szakértő egyet ért abban, hogy a napelem rendszer kialakítása és felszerelése a tervezéssel és a helyszíni szemlével kezdődik. Ezek nélkül nem lehet rájönni azokra a kisebb buktatókra, amiknek a kihagyásával sajnos csökkenhet a teljesítmény. Szerencsére rengeteg ismert és neves cég olyan szakemberekkel rendelkezik, akik ezekkel pontosan tisztában vannak, ami miatt a kliens örülhet a tökéletes végeredménynek. Ha a profi csapatnak, szakértőknek a rendelkezésére áll az összes adata felmérés után, akkor bizonyos modern programok, szoftverek segítségével gyakorlatilag mindent ki lehet számolni és az összes lehetséges alkotóelemet meg lehet határozni. A komponenseknél az invertertől és a tetőrögzítő kampótól kezdve a legutolsó csavarig bezárólag mindenre gondolni kell. Majd ezt követi az előkészületi rész. Ekkor a profik előre egyeztetett időpontban megjelennek a helyszínen és elkezdik a napelem rendszer szerelését.

Napelem szerelés, napelem tartószerkezete

Napelem szerelés tartószerkezetei

Cseréptető esetén, a napelem szerelés első lépése a tartósínek rögzítőinek, az edzett acél kampók felszerelése a tető gerendázatára. Itt fontos adni a minőségre, amikkel évtizedekig remekül működik a teljes napelemes berendezés. A napelem rögzítők felszerelése után, jöhet az alumínium tartósín elhelyezése, amire maga a szerkezet kerül. Amint a napelemek a helyükre kerültek, következik az napelemes inverter felszerelése. Ha ez megvan, akkor a napelem szerelés következő fázisa a megfelelő csatlakozás biztosítása a napelemek és az inverter között. Ezekhez szintén jó minőségű kábelekre van szükség. Ahhoz, hogy az napelemes inverter és a kábelek, valamint a napelem között tökéletes legyen a kapcsolat, nem maradhatnak el a nívós csatlakozók felhasználása. A napelem szerelésnél ezek a csatlakozók mára már elengedhetetlen szabvánnyá váltak. A napelem szerelés következő lépése a védelmi berendezések felszerelése mint például a leválasztó kapcsoló, megszakító, túlfeszültség levezető beillesztése és összehangolása. Ezek mindig a villamos szolgáltatók és egyéb szabványok által előírt berendezéseket kell alkalmazni.

Miért tanácsos a napelem szerelést választani?

Az évek során a szakemberek és a szerelést végző cégek is számtalan cikket, tesztet, felmérését produkáltak, amikkel próbálták alátámasztani az előnyöket. Természetesen nem lepett meg senkit a tény, hogy ezekből temérdek mennyiségű van. Egyik legfontosabb érv az, ami miatt a szerelésbe bele kell vágni az nem más, mint a a napelem rendszer szerelése az egyik legbiztonságosabb és legbölcsebb befektetés. Sőt, itt azt sem szabad kihagyni, hogy az esetleges áram árának emelkedése tovább növeli a napelemes rendszer értékét ingatlanban.

Sokan azért is választják ezt, mert más befektetésekhez képes a napelem rendszer előnyei már az első naptól fogva élvezhetők, és az ingatlanértékesítés során magasabb összeget kérhet a tulajdonos, mert a lakás, ház olyan berendezéssel rendelkezik, ami évente több hónapon keresztül is ingyen adja az áramot vagy teljes egészében. A leginkább kiváló érv azonban az, hogy ez egy hosszú távú befektetést jelent, mert a napelemes rendszer szerelésével minimum 45 éven keresztül nyugodtan ki lehet élvezni az akadozásmentes áramtermelést és a kifogástalan megtakarítást.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.