A napelem, amelyik túlélte a Patricia hurrikánt

Napelem rendszer lapos tetőre

Az októberi hónap folyamán egy nagyon erős ciklon, az úgynevezett „Hurricane Patricia” sújtott le Mexikó egy részére. A hihetetlen erősségű hurrikán ellenére az egyik intézményre felszerelt napelemek azonban egy csöppet sem mozdultak el, és nem kellett semmiféle karbantartást végezni rajtuk a tragédia után, Stephen Bushong állítása szerint. A projekt kivitelezője is meglepetten hallgatta az eseményeket. Francisco Javier Barba Robert állítása szerint ez a rendszer teljes mértékben beágyazott volt, nem függött a tetőtől és épp ezért nem is kellett leszedni a hurrikán előtt.

A szakértők elmagyarázták, hogy olyan termékek esetén, amelyek ilyen jó minőségűek és szakértő csapat áll a telepítése mögött, nem meglepő a nagy siker és a hatékonyság. A napelem, amelyikről beszélünk nem más, mint az úgynevezett S Dome, amelyik kifejezetten lapos tetőre lett kitalálva.

A napelem ami túlélte a hurrikánt

A napelem ami túlélte a hurrikánt

Ez azért fontos részlet, mert a napelem rendszer pont, hogy NEM lapos tetőre lett kitalálva a nehéz rögzítés miatt. Épp ezért nem is ajánlják ezeknek a telepítését lapos tetőre, mert nem biztonságos és nem is hosszútávú megoldás. Ha azonban mégis ezt szeretnénk, akkor tisztában kell lennünk a különböző alternatívákkal, melyeket kifejezetten lapos tetőre való rögzítéskor használhatunk.

Egy ilyen megoldás például a beton súlyozással való rögzítés alumínium vagy UV-álló műanyag hordozó szerkezet esetén. Erre a rögzítésre kerülnek majd a napelemeket tartó sínek. Természetesen nagyon fontos az előzetes konzultálás, hiszen annak ellenére, hogy van megoldás a lapos tetőre telepített napelemre, még mindig nem egyszerű megoldás, és ez leginkább a Mexikóban is alkalmazott S-Dome modellnél hasznosítható.

Azonban akármilyen tetőről is legyen szó, a legfontosabb szempont az, hogy a tető déli tájolású legyen, mert így lehet a napelemet a legjobban hasznosítani. Ami a dőlésszöget illeti, kb 45 fokos dőlése van szükség ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű energiát termeljen számunkra. Az már nem is kérdéses, hogy az árnyékolást teljes mértékben ki kell zárni, mert csökkenti a napelemek teljesítményét. Mindez elméletben nagyon jól hangzik, azonban tudnunk kell, hogy ritkán adott minden feltétel. Épp ezért kell alaposan megtervezni a telepítésre szánt napelemet, számon tartva azokat a tényezőket, amelyek nehezíthetik a működésüket. Eltérések mindig lesznek, a körülmények sosem úgy adottak, hogy minden téren tökéletesek legyenek, azonban egy megfelelő szakember minden helyzetből a legjobbat próbálja majd kihozni (lásd a lapos tető esetében). Ráadásul különböző lehetőségek vannak arra, hogy a napelem rendszer teljesítményét növeljük. Ez természetesen plusz anyagi kiadásokkal jár, azonban, mint azt az előző cikkünkben is leírtuk, számos mód van arra, hogy a költségeket csökkentsük (lásd a Napelem pályázatok c. cikket).

Aki tehát napelem rendszert választ, az a következőket választja:

  • Energiatakarékosság – felejtsük el a magas számlákat, hisz ezentúl a napból nyerjük az energiát
  • Megbízhatóság – a rendszer karbantartása nem jár komoly felelősséggel, ráadásul általánosan 20 évnyi garanciát is kapunk
  • Hosszú távú befektetés – egy napelem rendszer akár 40 évig is működhet
  • Környezetbarát rendszer – nem bocsát ki káros anyagokat a működése során
  • Gazdaságosság – karbantartásához nem szükséges anyagi háttér
  • És végül, de nem utolsó sorban, nem győzzük hangsúlyozni a pályázatokra való jelentkezés fontosságát, mivel a rendszer telepítésének akár 100 százalékát is elnyerhetjük!

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.