A legelterjedtebb napelem fajták

A legelterjedtebb napelem fajták, napelem rendszerek

A rohamosan fejlődő világunk minden téren, szinte napi szinten, új vívmányokkal próbálja nem csak könnyebbé, de jobbá is tenni életünket. A fejlődés és modernizáció nem csak az orvostudomány, robotika, elektronika terén, de számos más téren is megmutatkozik, mint például a környezetvédelem és tiszta ökoszisztéma megtartása. Számos olyan eredmények születnek, és számols olyan megújuló energiaforrás felhasznalásra kerül sor, amely idővel teljes mértébken háttérbe fogja szorítani az amúgy is fogyóban lévő és a környezetünkre káros fosszilis tüzelőanyagokat. A megújuló energiaforrások közül a napenergia áll az első helyen, melynek felhasználási lehetőségei számosak és e területre specializálódott rendszerek eredményessége vitathatatlan. Sokan döntenek a napelemek mellett, melyek az elmúlt években hatalmas fejlődést mutattak, és a temérdek típusoknak köszönhetően mindenki megtalálhatja azt, amelyik az adott helyzethet legjobban passzol.

A napelemek olyan eszközök, rendszerek, amely a fotonbefogást közvetlenül villamos energiává alakítják át. A napelemeket többféle csoportba oszthatjuk, attól függően, hogy milyen alapanyaggal rendelkeznek.

legelterjedtebb napelem rendszeerek, napelem fajták

Napelem fajták

Napjainkban talán a kristályos napelemek a legelterjedtebbek, köszönhetően a hatékonyságuknak, melyeknek fő alapanyaga a szilícium. A kristályos napelemeket két nagy csoportra lehet osztani, és mindegyik típus saját jellegzetességekkel rendelkezik. Az egyik fő csoport a monokristályos napelemek, amelyek bár drágábbak a polikristályosnál, de hatékonyabbak is. A legmodernebb panelek hatásfoka elérheti akár a 19%, míg laboratóriumi körülmények között ez a szám felmehet akér 25%-ig is. E tekintetben létezik egy elméleti határ is, amely egy elképesztő 33,7% hatásfokot mutat az egy p-n átmenettel bíró napelem rendszereket tekintve. A legjobb teljesítményét merőlegesen beeső napfénynél képes mutatni, így gyakran használják az úgynevezett napkövető berendezések részeként. A másik fő csoportba a polikristályos napelemek tartoznak, melyek bár olcsóbbak a monokristályosnál, de a hatékonyságukat illetően alulmaradnak, ugyanis egy körülbelüli 16 %-os hatásfokra képesek. A reggeli, esti és szórt fényt is viszonylag jó hatásfokkal tudja felhasználni.

monokristály polykristály napelem rendszer fajtái

Monokristályos napelem

Elterjedtnek számítanak még a gallium-arzenid vegyületen alapuló napelemek. Régebben ezeket inkább műholdakon használták, ám mostanra más területeken is bizonyítanak. Nem árt még tudni róluk, hogy akár 8 vagy 10 réteget is építhetnek egymásra a kellő hatásfok és teljesítmény elérése érdekében, ugyanis csak egy réteget alkalmazva nem igazán éri meg az e fajta napelem. A többrétegűek esetén a hatásfok elérheti akár az elképesztő 47 %-ot is, természetesen csak koncentrált napfény esetén. A gallium-arzenid alapanyagú napelem már alkalmazásban volt 2014 december eleje körül.

Nagy sikernek örvendenek az amorf szilícium napelemek is, hiszen ezek olcsóbbak az előzőekhez képest, de a maximális 8%-os hatásfokkal csak bizonyos esetekben alkalmazhatóak. Gyártásukhoz kevesebb szilíciumra van szükség, mint az egykristályosak esetében, ugyanis az aktív réteg csupán egy µm vastag. Közkedveltnek bizonyulnak még az egyéb vegyület-félvezető alapú napelemek is, amelyek hatásfoka körülbelül 14%-os. Legkiemelkedőbb típusok közé tartoznak a kadmium-tellurid és a réz-indium-gallium-szelenid napelemek, melyek előállításához kevés mennyiségű félvezető alapanyag szükséges, ugyanis az aktív réteg ez esetben csak egy vagy két µm vastag.

polykristályos napelem rendszer, monokristály napelem fajtái

Polykristályos napelem

Említést érdemelnek még a szerves-szervetlen perovszkitek által elkészített napelem rendszerek is. Ezeknek a kísérleti teljesítménye elérheti a 21%-os hatásfokot is. A kutatók úgy vélik, hogy ez a szám jóval nagyobb lehet az elkövetkezendő években, ugyanis a szerves-szervetlen perovszkites napelemek nagy fejlődésen mennek keresztül. Nagy előnyük még, hogy az előállításuk nem igényel nagy anyagi költségeket, így várható lesz, hogy a beszerzésük sem igényel majd nagy anyagi beruházást.

A fent említett napelem típusok esetében mód van a hatásfok növelésére, ám ez bonyolultabb, komplexebb tecnhológiai megoldásokat kíván meg. Elméleti szinten afelső hatásfok limit, ami 33,7%-os, meghaladható lehet, abban az esetben, ha több vékony napelem réteget építenek egymásra, melyek lépésenként egyre rövidebb fényhullámhosszra érzékenyek. A hatásfok tovább növelhető, ha nagyobb fénykoncentrációval üzemeltetik a napelemeket optikai lencsék, vagy akár tükrök alkalmazása segítségével. Napjainkban azonban a fejlesztés nem csak a nagyobb hatásfokra épül, hanem a hatásfok mellett az élettartam és a gyártási költség irányába terjed. Fő cél e tekintetben, hogy a megtérülési idő a lehető legrövidebb legyen.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.