A Fronius inverter kiemelkedő teljesítménye és története

Fronius inverter, avagy a napelemes rendszer inverterek

A napelem rendszerek témájában számos információt olvashatunk manapság. Azonban a legtöbb esetben csak átlagos dolgokat tudhatunk meg, amelyeket azonban minden oldalon megtalálhatunk. Keveset foglalkoznak a napelem rendszer egyik fő kiegészítőjével, az inverterrel. A továbbiakban bemutatásra kerül a Fronius inverter, hiszen ennek megismerése alapfontosságú mindenkinek, aki azt fontolgatja, hogy napelembe fektet.

Egy kis visszatekintés a Fronius cég történelmébe

A Fronius inverterek először hegesztőgép inverterek voltak.

Hegesztőgép invertertől a napelemes inverterekig

A Fronius inverterek napjainkban az egyik legjobb ár-érték arányú termék, amit csak megkaphatunk. A Fronius céget 1945-ben alapította az osztrák Günter Fronius és felesége, Friedl. A cég alapítását követően 15 munkást tudott felvenni, hogy együtt nagy sikereket érjenek el az elektromosság területén. 1972-ben Fronius egy második helyszínen is elkezdte a munkálatokat, és ott folytatta az inverterek gyártását. Egy évtized múlva a két gyermekére ruházta a felelősséget, ugyanis vezető pozícióba helyezte őket. Számos fejlődésen ment keresztül a cég, sok helyen nyitott üzemet, miközben Fronius más területeken is elkezdett tevékenykedni. Ide tartozik a hegesztés technológiája, ugyanis napjainkban már főként a kiváló hegesztő gép invertereiről ismert a cég. Aki egy kicsit is jártas ebben a területben, az nagy valószínűséggel hallott már ezekről az inverterekről. A hegesztés esetében a hálózat 220 V váltóáramból csinál egyenáramot, az inverter segítségével.

1993-ben a fotovoltaikus rendszerek is központi szerepet töltöttek be az érdeklődési körében. A tökéletes hegesztési munkálatok mellett tehát a napenergia és a töltési rendszerek is foglalkoztatták. Mára mindhárom területen sikeres eredményeket ért el és nemcsak Ausztriában van székhelye a cégnek, hanem számos, nemzetközi területen is. 2015-ben több, mint 60 országban voltak partnerei és kereskedelmi képviselői.

Mi is az inverter szerepe a napelem rendszer esetében?

A napelem működési elvét ismerők számára nem újdonság, hogy a napelem paneljai egyenáramot termelnek. Ez az egyenáram pedig az elektronok mozgásának köszönhetően keletkezik. Az inverter szerepe, hogy egyenáramot a hálózattal kompatibilis árammá alakítsa. A hegesztőgép esetében ez az eljárás pont fordítva működik. Minden inverter egy bonyolult, elektronikai műszer, ami komoly és igénybe vett tranzisztorokkal és tekercsekkel van ellátva. A napelemes rendszerek szűk keresztmetszete tehát a napelemes inverter. Ennek a szerepe kulcsfontosságú, ezért is fontos, hogy olyan márkát válasszon, amiben megbízik, amelyikről jókat hallott, és amit a szakértők is ajánlanak.

Egy napelem rendszert több évtizedre tervezünk, tehát mindenképp alaposan megfontolást igényel az összeszerelés és minden kiegészítő. Ebben nagyon sokat segíthet egy szakértő csapat, aki fel tudja ajánlani a megbízható kellékeket, amelyeknek köszönhetően akár 40-50 éven keresztül is élvezheti a napelem rendszer számos előnyét. Azt még tudnia kell, hogy egy komoly cég akár 30 éves garanciát is adhat egy általa beépített rendszerre.

Az, hogy milyen napelemet választ, fontos szempont. Ennél azonban még nagyobb jelentőséggel bír a megfelelő inverter kiválasztása. A Fronius inverterek jelentik a leggyakrabban igényelt opciót, ugyanis remek teljesítményüknek és hosszú élettartamuknak köszönhetően minden ügyfél elégedett vele. Mi több, az ár szempontjából is megfizethető befektetésről beszélünk. Természetesen, nemcsak a Fronius az egyetlen inverter forgalmazó. A német SMA napelem inverter is remek teljesítményről árulkodik. Ez a cég kifejezetten erre specializálódott, viszont ár szempontjából nehezebb megszerezni ezt. Az ügyfélnek kell eldöntenie, hogy melyiket választja, viszont a Fronius teljes mértékben megfelel a célra, ráadásul jóval kézenfekvőbb áron lehet hozzájutni a termékeihez. Ha össze kellene hasonlítani a két gyártót, azt is mondhatnánk, hogy az ügyfél dönti el, hogy Mercedes-t vagy BMW-t választ magának. Mindkettő világhírű autó és kiválóan teljesít, a kialakításuk pedig roppant esztétikus. Az árak terén azonban jelentős különbség van.

A Fronius inverter garancia!

Egy minőségi cég alapból 5 év garanciát biztosít az ügyfeleknek. Ez pedig kiterjeszthető akár 25 évre is. Ami a garanciális ügyintézést illeti, ez mindig a napelem telepítő cég feladata. Viszont azt érdemes tudni, hogy A Fronius inverter ügyintézése garancia esetében akár önállóan is elintézhető, számla ellenében. Ami azonban a szerelést illeti, mindenképp szakértőre kell bízni a feladatot.

Hova helyezzük az invertert?

Fronius inverter elhelyezése? Hova helyezzük a napelemes invertert?

A fagyot is bírja a Fronius inverter!

A napelem inverter halk és szagtalan működésű. A működés során enyhe hő keletkezik, aminek következtében ajánlatos egy olyan helyiségbe elhelyezni, ami jól szellőzik. Akár kültéri szerelésre is van lehetőség, ám itt nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a környezeti tényezőkkel szemben (pl. eső) védve legyen a berendezés. Aki attól tart, hogy a hideg kárt tesz benne vagy akár csökkenti a teljesítményét, az most megnyugodhat, ugyanis ez a veszély nem áll fenn. Nagy meleg esetében pedig automatikusan csökken az inverter teljesítménye, hogy a belső elektronika megfelelően védve legyen. Ezért is fontos az, hogy biztosítsa a szellőzést. Összegzésként tehát elmondható, hogy nem ajánlott padlásra vagy tetőtérre szerelni.

A Fronius inverter kiválóan lehetővé teszi, hogy a berendezés folyamatosan vizsgálhassa a hálózati áramot a szolgáltató felől, továbbá a hálózati ingadozásokat is kiszűrheti. Ezáltal védi a napelem rendszert. Magyarországon előírás vonatkozik arra, hogy áramszünet hiányában a napelem rendszernek is le kell állnia, tehát az inverter kikapcsol. Amikor pedig visszajön a hálózat, ez automatikusan visszakapcsolódik. Ennek a fő oka az, hogy karbantartás vagy a hálózat szerelése esetében a szerelőt ne rázza meg az áram. A biztonság további fokozása érdekében az inverterbe beépített biztonsági megszakító is van, ami által például probléma nélkül levezethető a túlfeszültség. Ezáltal pedig a napelem rendszer részei és a háztartási berendezések is védve vannak, a hálózatról nem is beszélve.

Mire kell tehát odafigyelni a napelem rendszer tervezése során?

Először is tisztában kell lenni azzal, hogy a napelem rendszer méretét követő legfontosabb tényező az inverter mérete és típusa. Az engedélyeztetés során nem a napelem teljesítményét kell engedélyezni, hanem igazából az inverter névleges teljesítményét. Érdemes tehát már az elején utána járni ennek és szakértő segítségével kiválasztani a megfelelő invertert. Utólag ugyanis sokkal költségesebb kicserélni a berendezést, ráadásul ez már a tervezés folyamán elkerülhető kellemetlenség. Hasznos tanácsként elmondható, hogy mindig jobb egy nagyobb invertert venni.

Az inverterek segítségével folyamatosan mérhetőek a termelt adatok, melyek a rájuk felszerelt kijelzőn bármikor visszanézhetők. Megnézheti az aktuális teljesítményt napi, heti, havi vagy évi szinten. Wi-fi kártyával bővítve arra is lehetőség van, hogy akár email-en keresztül is megkapjuk az adatokat, ezt akár a telepítés után is megtehető a Fronius inverter esetében.

Amennyiben segítségre van szüksége, vagy csak egy szakértői tanácsot keres a Fronius inverterekkel, vagy bármilyen napelemes témával kapcsolatban, a cégünkkel bármikor felveheti a kapcsolatot, hogy már a tervezés folyamata sikeres és profi legyen, a hosszú távú és jó eredmény érdekében.

Fronius inverter típusok napelemes rendszerekhez.

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.