Igény a zöld energiákra

Zöld energiaforrások a napelem, megújuló enegiaforrások

Egy olyan világban élünk, ahol az ember alaposan megdolgozott azért, hogy környezete hanyatló irányt vegyen, amikor feléljük véges energiaforrásainkat, amikor a nem megújuló energia megvásárlása, az árak mérhetetlen méreteket öltenek. Ebben a helyzetben el kell gondolkodunk azon, hogyan tudunk ezen változtatni.

Ma már egyre többet hallunk a zöld energiáról, a megújuló energiaforrásokról, azok hasznáról, és hogy hogyan tehetjük ezzel jobbá életünket, azonban vajon tudjuk mit is takar ez a megújuló energia? Megértjük azt, miként fordíthatjuk hasznukra a szelet, a vizet és a Föld olyan energia forrásait, amik biztosíthatják akár háztartásunk gépeinek ellátását, a villamosságot, a fényt? Van erre egy nagyon pontos meghatározás, ami mindannyiunk számára érthető. Maga a megújuló energiaforrás egy olyan természeti jelenség, vagy folyamat, amely mindig rendelkezésünkre áll. Ebből a természeti jelenségből nap, mint nap, vagy akár a nap folyamán többször is energia nyerhető, rendelkezésünkre áll folyamatos, és nem környezet szennyező hatású. Tudni kell, hogy ezek az energiaforrások jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül újratermelődnek. Ide soroljuk a napenergiát, a szélenergiát, a geometrikus energiát, víz energiát, de még a biomasszát is és egy új forrás az ár-apály energia, és a hidrogén, mint energiaforrás is. Nem sorolhatjuk egy osztályba az olyan véges forrásokat, vagyis fosszilis anyagokat, mint a földgáz, a kőolaj, vagy a kőszén, ami ma már szinte megfizethetetlen árakon mozog, mégis ki vagyunk neki szolgáltatva nekik.

Ezen természeti erőforrások hasznosításával, igényeink kielégülhetnek, és bármennyire is használjuk például a nap, illetve a szélenergiát, nem kell attól tartanunk, hogy ez el fog fogyni, hiszen minden nap újra süt a nap, és a szél is fúj, ami azt jelenti, hogy ezek a zöld energiaforrások megújulnak. Persze nem kell figyelmen kívül hagynunk azt sem, hogy ezeknek a forrásoknak kihasználáshoz a megfelelő fejlettségi szint, illetve technológia elengedhetetlen. A zöld energia nagy előnye, hogy felhasználása a környezetet szinte teljesen megkíméli. Eme energiaforrások összhangban vannak a ma már nagyon lényeges fenntartható fejlődéssel, annak alapelveivel, a környezettudatossággal is, nem rombolják a környezetet, nem szennyeznek, de nem is tartják vissza az emberiség fejlődését. Ez egy nagyon jelentős tény, mivel ma már az üvegházhatás, az éghajlat változása, a jégtakaró eltűnése, a vízszennyezés, és a levegő minőségének romlása, nagyon vészjósló jeleket közvetít az emberiség felé, hogy tegyenek valamit, mert sajnos elérjük az a pontot, amikor a rombolás, a hatalmas károkozás már nem lesz visszafordítható.

Mindennapjainkban egyre határozottabban tudatosul bennünk, hogy mennyire fontossá válik a környezettudatosság, és persze a fenntarthatóság, ami nagy szerepet játszik életünkben. Az olyan energiaforrások, amelyek végesek, és nem is újulnak meg, nem fedezik ilyen jellegű igényeinket. Ma már a cégek, vállalatok, ipari ágazatok is növekvő mértékben figyelnek oda arra, hogy mennyire környezettudatosan léteznek a piacon, érdekli őket a mi, mint fogyasztói véleményünk is. Egyre több olyan otthon fedezhetünk fel, ahol a megújuló forrásokat használva napelemeket használnak, de láthatunk olyan vendégházakat is egy-egy kirándulás során, ahol a víz erejét használva termelik meg az energiát. Amennyiben ezt ipari szinten tudjuk gyakorolni, nagy támogatást nyújthatunk bolygónknak abban, hogy újra éledjen. „ A szél- és napenergia-technológiák alkalmazása lehetőséget ad arra is, hogy az ember saját maga állítsa elő az otthonában használt villamos energiájának, üzemanyagának és vizének egy részét vagy akár egészét.”

Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb bizonyítékokat kapunk arra, mennyire szívjuk el saját magunk elől a levegőt, és ennek véget kell vetni. Szerencsére ebben a században a modern megoldásoknak és az átfogó méretű harcnak, energiaváltásnak köszönhetően ma már ezek a megújuló energia források reneszánszukat élik, és újra születnek a szélalmok, vízimalmok is. Most úgy látszik, hogy a zöld energia váltani fogja négy igen fontos területen a hagyományos forrásokat, ide tartozik a hőforrás, az áramtermelés, üzemanyag, illetve az off-grid (akkumulátoros) áramtermelés is. Egy biztos még nagyon messze állunk attól, hogy teljes energia ellátásunkat fedezni tudjuk ezen megújuló forrásokból, de mindent meg kell tennünk azért, hogy ki tudjuk használni ezeket az energiákat. Otthonokban és vállalatoknál is tudnunk kell felelősséget vállalni, hogy minden olyan forrást igénybe vegyünk, ami zöld energiát és ezzel együtt jövőt jelent a környezettudatosságban, és a környezetszennyezés megfékezésében!

Zöld energiaforrások

Hozzászólás

Az email címet nem jelenítjük meg sehol.